Introductie
In de afgelopen jaren is meer en meer bekend geraakt wat schimmel met uw gezondheid doet. En dat is niet altijd even goed nieuws. De zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) wordt veroorzaakt door vocht, condensatie en lekkages. Het is een giftige schimmel die ontstaat als er een hoge luchtvochtigheid en vochtproblematiek in een ruimte is. Vaak gaat dit gepaard met een tekort aan ventilatie en verversing van de lucht. Daarom is luchten zo belangrijk, alsmede een goed ventilatiesysteem. Er zijn meerdere zwarte schimmels. De gevaarlijkste is de schimmel die ook voor nare geuren zorgt (zoals de geur van verval, natte grond of rot).

Ventileren
Het ventileren van ruimten, met name van vochtige ruimten, is zeer belangrijk om schimmels te voorkomen. Woningcorporatie Wooncompas heeft daarom een brochure ontwikkeld om haar huurders te informeren hoe dit goed te doen.

Wij hechten er waarde aan om deze brochure met u te delen. Klik hier om deze te downloaden.


Gevaren van zwarte schimmel
Doordat sporen van schimmels haast onzichtbaar zijn, adem je ze gemakkelijk in. Het inademen van zwarte schimmelsporen kan je longen aantasten. De effecten hiervan kunnen hoest- en niesbuien, geïrriteerde longen, allergische reacties, astma en een gevoel van benauwdheid zijn.

De giftige stof mycotoxine zit in alle schimmelsporen maar met name in die van zwarte schimmel. Deze stof is uiterst giftig en kan zelfs dodelijk zijn voor mensen met prikkelbare longen en een zwakke gezondheid. Vandaar dat wij van EvR zoveel energie steken in het helpen van huurders met schimmelproblematiek en een nauwelijks merkbare reactie van de verhuurder.